+31 321-316425 info@pftprofiles.com

Onze fabriek

Onze Technieken

Uw profielen licht, sterk met hoge stijfheid door onze Pullbraiding en Pullwinding technieken.

Composieten

PFT PROFILES levert in de regel halffabrikaat composieten. Composieten zijn, zoals het woord al aangeeft, materialen die bestaan uit tenminste twee verschillende materialen. Met geavanceerde composieten wordt doorgaans een samenstelling van twee verschillende materialen bedoeld.

De toepassing van composiet materialen wordt vooral ingegeven door laag gewicht en specifiek uitmuntende mechanische waarden en het onderhoudsarme karakter, kortom sterk, licht en duurzaam! Pultrusie is een semi-geautomatiseerd continue productieproces voor het fabriceren van vezelversterkte kunststof profielen. Het grote voordeel van deze techniek is dat relatief dunne profielen worden geproduceerd die toch even sterk zijn. Tevens kan met deze techniek elke gewenste lengte worden gemaakt.

Onze pultrusie techniek

Pultrusie is gebaseerd op het principe waarbij vezels door een bad met hars worden getrokken. Hierna volgen de nodige voorvormers met verschillende functies om de vezels in banen te leiden naar de juiste profielvorm en om de hars goed te laten impregneren rondom de vezelfilamenten. De hars en vezels worden vervolgens in de juiste, dat wil zeggen gewenste, verhouding door een verhitte matrijs getrokken.

De hars ondergaat in dit stadium een polymerisatie waarbij de vezels worden opgesloten in de uitgeharde hars. Het profiel dat uit de matrijs komt is een volledig uitgehard vezelversterkt kunststof profiel. Hierna volgt het hart van het proces, namelijk de “gripper” die het profiel letterlijk door het proces trekt. De zogenaamde “pul(l)” van pultrusie.

Meestal volgt na de gripper procesfase een geautomatiseerd zaagprocedé waarbij de profielen op de gewenste lengte afkort. Het product is nu gereed en kan als halffabricaat verder verwerkt worden door onze klanten. De vezel oriëntatie is veelal georiënteerd in de lengterichting van het profiel maar met de door ons ontwikkelde technieken zijn vrijwel alle oriëntaties van de vezel mogelijk.

De door ons gebruikte vezels zijn E-glasvezel, ECR-glasvezel, R-glasvezel, aramide, en vele types koolstofvezel (STS, UTS, IMS etc.) alsmede – in ontwikkeling – vlasvezel. Harstypes die bij ons toegepast worden zijn polyesterharsen, epoxy-vinylesterharsen, epoxyharsen en polyurethaanharsen. Elke hars heeft zo zijn specifieke toepassing en functie voor onze opdrachtgevers.

Een klant die ons product verwerkt tot bezemsteel zal tevreden zijn met een E-glas/polyester met krijtvulling en pigment. Daarentegen zal een opdrachtgever uit de vliegtuigbouw slechts genoegen nemen met profielen met UTS/IMS koolstofvezel in een gecompliceerde vezeloriëntatie met een epoxy systeem dat is bestand tegen hoge temperaturen.

Doorgaans worden vele typen additieven toegevoegd om tot het gewenste resultaat te komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleurpigmenten, vlamvertragende additieven, vulmaterialen, etc.

Mijlpalen

Hieronder vindt u alle mijlpalen uit het bestaan van PFT Profiles.

1985 - Oprichting Prince Fibre Tech door Rinus Prins

1995 - Ontwikkeling Pullwinding Techniek

2000 - Verhuizing naar groter pand aan De Vecht 44 te Dronten

2010 - Naamswijziging in PFT Profiles

2014 - Verdere groei in klantspecifieke producten

© Maris Media